Meer zelfstandigen vragen een hypotheek aan

Voor u als ondernemer is de financiële situatie onzekerder dan voor mensen in loondienst. Een hypotheek krijgen is daardoor wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Zelfs als u nog maar een jaar zelfstandige bent, kunt u al een hypotheek aanvragen. Steeds meer ondernemers doen dat.

De koopovereenkomst is akkoord. 2 mensen schudden elkaar de hand met op de voorgrond een modelwoning.
Nieuws
Datum: 04-05-2023

Het aantal zzp’ers in Nederland blijft maar toenemen. Banken vinden het jammer, onwenselijk en onnodig om deze doelgroep uit te sluiten van een woningfinanciering. Daarom zijn de mogelijkheden voor ondernemers de laatste jaren sterk verbeterd. Nog niet zo lang geleden eisten hypotheekverstrekkers nog positieve jaarcijfers van minimaal drie jaar. Best lastig om drie jaar (of soms langer) te moeten wachten tot je een huis kunt kopen.

Inkomensperspectief

Tegenwoordig zijn er ook hypotheekmogelijkheden voor wie na een jaar ondernemerschap aan kan tonen dat zijn bedrijf nu en in de toekomst geld oplevert. Jaarcijfers moeten uiteraard nog worden aangeleverd, maar de bank kijkt ook naar andere indicatoren. De sector waarin u werkt bijvoorbeeld en uw vaste lasten. Hoeveel risico u loopt met uw bedrijf en hoe het bedrijf en winst zich ontwikkelen. Naar de verwachtingen voor de toekomst van uw bedrijf. En ook naar wat uw kansen op de arbeidsmarkt zijn, mocht u toch met uw bedrijf willen stoppen. Hoe beter het perspectief, hoe welwillender de bank zal zijn.

Eigen huis en uw pensioen

Veel ondernemers hebben door corona een paar zware jaren achter de rug, waardoor hun resultaten achterbleven. Nu is de situatie hersteld. De vraag naar zzp’ers is bovendien gegroeid vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat het aantal hypotheekaanvragen van zelfstandigen flink is toegenomen. Zowel ondernemers die al langer dan drie jaar actief zijn als degenen die minder dan drie jaar een eigen bedrijf hebben, maken hun plannen om te kopen concreet. Niet verwonderlijk want een huis bezitten, is niet alleen prettig omdat u zelf kunt bepalen wat u ermee doet. Het is ook een mooie manier om vermogen op te bouwen. Als u al weet dat u na 30 jaar geen hypotheeklasten meer heeft, hoeft u nu minder pensioen op te bouwen.

Hoeveel hypotheek krijgt u?

Heeft u koopplannen? Hypotheekverstrekkers hebben elk hun eigen berekeningen om de hoogte van uw hypotheek vast te stellen. De ene partij zal een groter deel van het inkomen mee laten wegen dan de andere. Uw maximale hypotheek is dus bij elke bank anders. Neem daarom contact op met ons kantoor. Wij kunnen nagaan wat verschillende hypotheekverstrekkers voor u kunnen betekenen. Dan kunt u zich alvast oriënteren op uw mogelijkheden on de huidige woningmarkt.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag