Hoe lost u uw personeelstekort op?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2022 en werd ook de arbeidsmarkt weer iets krapper. Als u dringend om mensen verlegen zit, kunt u een uitzendbureau inschakelen of medewerkers via payrolling inhuren. Wat zijn de verschillen?

Personeelstekort; werknemer met veel werk alleen aan het werk op een leeg kantoor
Nieuws
Datum: 16-02-2023

Een payrollwerknemer huurt u in voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld als u te maken heeft met drukte of een hoog ziekteverzuim of als u iemand nodig heeft voor een bepaald project. U werft de payrollwerknemer wel zelf en spreekt ook zelf af wat hij verdient. Vervolgens huurt u hem of haar in via het payrollbedrijf. Die is de werkgever en neemt en de werkgeverslasten op zich. Denk aan de salarisbetaling, de afdracht van loonheffingen, sociale verzekeringspremies en de pensioenopbouw. Ook het  werkgeversrisico zoals ontslag of ziekte van de werknemer, is een zaak voor het payrollbedrijf. Wel blijft u verantwoordelijk. Als het payrollbedrijf medewerkers niet betaald of geen belasting afdraagt, kunt u aansprakelijk gesteld worden.

Uw cao geldt ook voor payrollers

Belangrijk om te weten: werknemers die bij u werken op payrollbasis vallen onder de cao van uw bedrijf. Ze hebben recht op minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die bij u in vaste dienst zijn. Zij hebben dezelfde ontslagbescherming als uw vaste medewerkers, maar bijvoorbeeld ook recht op een 13e maand, vakantiedagen, scholingsregelingen, verlofregelingen en andere arbeidsvoorwaarden. Dat kan gevolgen hebben voor uw pakket aan arbeidsvoorwaarden en de verzekeringen voor uw personeel. Overleg daarom altijd met ons als u met payrolling gaat werken.

Flexibiliteit met uitzendbureaus

Uitzendbureaus werken iets anders. Ze werven het benodigde personeel zelf en mogen zelf het loon bepalen, hoewel u daarover wel afspraken kunt maken. Het uitzendbureau is de juridische werkgever en de medewerkers vallen dan ook onder de uitzend-cao. Een voordeel is dat u veel vrijheid heeft bij het inlenen. U kunt een uitzendkracht inhuren zolang het nodig is en hij kan op afroep beschikbaar zijn. U betaalt alleen de gewerkte uren, met een minimum van 3 uur. Bevalt de medewerker niet, dan kunt u direct afscheid van hem/haar nemen, er geldt geen opzegtermijn.

Verzekeringspakket aanpassen

Of u kiest voor payrolling, uitzendkrachten of vaste medewerkers hangt af van de vraag hoe lang u mensen nodig heeft en voor welk werk. Daarnaast zijn de kosten uiteraard van groot belang. Flexwerkers kunnen u tijdelijk uit de brand halen, maar zijn meestal wel duurder dan vaste medewerkers. U moet immers ook het payrollbedrijf of het uitzendbureau betalen voor hun diensten. Zet daarom alle voor- en nadelen op een rijtje voor u een keuze maakt. Maar wat u ook kiest, neem ook contact op met ons kantoor om te bespreken of er iets in uw verzekeringspakket moet worden aangepast.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag