Meeste hypotheekrentes iets omlaag

De hypotheekrentes zijn medio januari over het algemeen weer iets gedaald. Maar die daling is een stuk kleiner dan in de maanden ervoor. Een enkele hypotheekverstrekker verhoogde het rentepercentage zelf.

Twee handen van een man houden een evenwichtsbalk tegen met aan de ene kant een dobbelsteen met rentepercentage en aan de andere kant een huisje
Nieuws
Datum: 25-01-2024

De hypotheekrente met een looptijd van vijf jaar of langer is inmiddels gedaald met 0,5% in vergelijking met een half jaar geleden. En over een nieuwe NHG-hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar betaalt u op dit moment 3,78% hypotheekrente.

Einde daling in zicht

Meerdere specialisten verwachten echter dat het einde van de verlagingen in zicht is en dat de hypotheekrente zelfs weer iets zal stijgen. Dat komt omdat de rentes op financiële markten zijn opgelopen.

Daarnaast verlaagt de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rentetarieven pas als de inflatie onder controle is. Die leek redelijk beteugeld, maar door de onrust in het Midden-Oosten dreigen de olieprijzen te stijgen. En dat kan een ongunstig effect hebben op de inflatie.

Tweede helft 2024

De economen van grootbank ABN AMRO zijn optimistischer over de tweede helft van 2024. Zij verwachten dat de ECB vanaf juni renteverlagingen zal doorvoeren om de economie te ondersteunen.

Dat is in lijn met de gedachten van internationale economen die zijn geïnterviewd door persbureau Bloomberg. Die voorspellen dat de ECB vanaf juni de belangrijkste rentetarieven in vier stappen zal verlagen met in totaal 1%. Als dit gebeurt, is de kans groot dat ook de hypotheekrente later dit jaar weer daalt.

Keuzes

Als u een nieuwe hypotheek afsluit of de rentevaste periode van een bestaande hypotheek opnieuw moet bepalen, kunnen deze ontwikkelingen van belang zijn voor de keuzes die u maakt. Als uw vertrouwde adviseur helpen we u graag om alles voor u op een rij te zetten. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag