Wat te doen bij schulden?

Het zijn barre tijden voor zowel consumenten als ondernemers. De inflatie is nog nooit zo hoog geweest en er is weinig hoop dat dit op korte termijn verandert. Oplopende kosten vragen om aandacht voor uw financiën. Hoe voorkomt u schulden en wat doet u als u uw rekeningen niet kunt betalen?

Depressieve zakenman welke verliest maakt in zijn bedrijf
Nieuws
Datum: 22-09-2022

De eerste stap in het omgaan met schulden is overzicht creëren. U weet misschien wel zo ongeveer hoe u er financieel voor staat. Maar om een goed overzicht te krijgen, is een precies inzicht nodig in kosten, inkomsten en schulden. Breng alles zorgvuldig in kaart. Dan ziet u of er een probleem is en hoe groot dat probleem is. Liggen er rekeningen die u nog moet betalen? Als u die facturen direct voldoet, voorkomt u kosten in verband met incasso en rente. U heeft weer een schone lei en kunt plannen maken.

Bezuinigen en investeren

Kijk dan eerst naar uw kosten. Waar kunt u op bezuinigen? In veel sectoren weegt de energieprijs zeer zwaar. Kunt u op het verbruik besparen? Ook op andere vaste lasten kunt u bezuinigen. U bent welkom op ons kantoor om uw verzekeringspakket door te laten lichten. Wij gaan na of u voordeliger uit kunt zijn. Zit er bijvoorbeeld overlap tussen verschillende polissen? Heeft u zich verzekerd voor risico’s die u zelf kunt dragen? Bent u bij een andere verzekeraar voordeliger uit? Of is het handig al uw polissen bij één verzekeraar onder te brengen en dan te profiteren van een pakketkorting? Wij zoeken het voor u uit.

Misschien heeft u mooie plannen om te investeren. Kijk daar nog eens goed naar. Gaan die investeringen u helpen financieel gezonder te worden? Of gaat u bij de plannen uit van een te rooskleurig toekomstscenario en is het beter om nog even te wachten?

Incasso helpt facturen te innen

Wilt u zich wapenen tegen afnemers die niet betalen? Bespreek dan met ons of een kredietverzekering iets voor u is. U krijgt dan toegang tot omvangrijke databases van de verzekeraar met (financiële) informatie over uw klanten. Als u merkt dat een zakelijke klant in nood verkeert, kunt u maatregelen nemen. Bijvoorbeeld de leverings- en betalingsvoorwaarden aanscherpen of afscheid nemen van de afnemer. Worden rekeningen niet betaald, dan start de verzekeraar een incassoprocedure. En als de betaling definitief uitblijft, bijvoorbeeld vanwege een faillissement, dan kunt u de schade claimen bij de verzekeraar. Een andere optie is een zakelijke rechtsbijstandverzekering met een incassomodule. Wij helpen u een keuze te maken.

Stel oplossingen voor

Kunt u zelf bepaalde rekeningen niet betalen, steek dan niet de kop in het zand. Inventariseer uw schulden en maak een aflosplan waarin u vastlegt hoeveel u per maand aan wie kunt aflossen. Neem dan contact op met uw schuldeiser en kom met een voorstel. Misschien kunt u in termijnen betalen of de betaling korte tijd uitstellen. Banken zijn soms bereid een rentepauze in te lassen. Die rentekosten betaalt u dan later. Ook de Belastingdienst wil vaak wel een regeling treffen.

Laat schulden niet zo hoog opgelopen, dat een faillissement dreigt, maar grijp snel in. Neem dan ook contact op met ons kantoor om te vragen wat wij voor u kunnen doen en hoe wij u kunnen helpen de regie over uw financiën te pakken.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag